Vaska guld – Går det att göra det i Sverige?

Vaska guld – Går det att göra det i Sverige?

Metallen guld har alltid fascinerat människor i tusentals år och folk har tagit sitt pick och pack för att resa till ett okänt land för att vaska guld. Drömmen blev inte sann för många om att bli rik och det mycket tack vare att det faktiskt inte finns så mycket guld i jorden runt om i världen. Men man behöver inte åka till ett fjärran land för att vaska guld eftersom det finns möjligheten att göra detta i Sverige.

Vart hittas guldet i vårt land?

Det allra mesta guldet som har hittats i Sverige kommer från gruvor, men guldet går även att hittas i bäckar. Tillika säger geologer att det finns stora mängder vaskbart guld i vårt land och precis som i Kalifornien och Alaska. Experterna anser att just Sverige är ett bra land om man siktar in sig på att vilja hitta guld.  Det går att hitta guld från norr till söder, så länge det finns berg i närheten som kan ha guldådror som bäckarna tar med sig guld ifrån. Guldet hittas på botten, i sprickor, insidan av en kurva, gropar, bakom och under stenar, samt under vattenfall och uppbyggda sandbankar.

Hur vaskas guldet

Att försöka vaska guld är inte speciellt svårt och har ingen komplicerad teknik. Vaskningstekniken bygger på att guldet som är tungt sjunker ner till botten av vaskningspannan och man kan skölja bort sådant material som är överflödigt. Börja med att fylla pannan med grus och sand och ett tips är att sila/sikta bort det stora grova gruset först. Roterar och skaka pannan så att det materialet som är tungt kan sjunka ner till botten av vaskningspannan. Plocka bort de större stenarna som ligger överst. Därefter skakar man pannan fram och tillbaka, runt och runt, sida till sida, samtidigt som man hela tiden sköljer bort det övre lagret av sand ur vaskningspannan.

Till slut kommer det allra tyngsta och finaste finnas kvar på botten av pannan. Nu gäller det att vara försiktig när man sköljer så att det som är kvar sköljs bort. Det som ligger kvar på botten är förmodligen svartsand och det är tyngre än den vanliga sanden. Att hitta svartsand är bra eftersom det betyder att man har hittat ett vaskningsställe där det tunga materialet sedimenterar sig. Vilket innebär att det finns chans att få guld i pannan.

Har man hittat guld?

Har man hittat guld?

Allt som glimmar är inte guld, det ser bara ut så. Vid en närmare undersökning är det vanligtvis något annat, såsom pyrit, sulfat eller glimmat. Är man osäker finns det speciella kit för att avgöra om det är guld eller inte man har hittat. Ett annat sätt för att bekräfta om det är guld, är att man drar en ren bit guld mot vitt porslin och om det blir ett streck som är guldfärgat så är det guld. Dessutom är guld även mjukt, men går inte sönder eller spricker när man klämmer på det. Guldet har vanligtvis jämna och avslipade kanter som är runda, samt lyser även med en guldglans i skugga. Tillika är inte guld magnetiskt såsom svartsanden är.

Relaterade Inlägg