Varför bli guldgrävare

Varför bli guldgrävare

Att gräva fram och vaska guld kan bli mer än en hobby om man vet vart man ska leta. Enbart i Sverige har det hittills hittats över 200 000 kg guld på ställen som Vindelgransele, Svartliden, Stortjärnhobben, Sandviksträsk, Fäboliden, Tjålmträsk och Ersmarksberget.

Det finns två huvudsätt att få tag på den ädla metallen som nybörjare, genom vaskande eller grävande. Med en geologhammare och en guld-detektor kan man börja leta guld i skogen eller i berglager. Då är det vulkaniter eller kvartsgångar som är de vanligaste berglagren att innehålla avlagringar av guld. Den vanligaste metoden att börja finna guld på är dock vaskning. Här är vaskpannan ditt viktigaste tillbehör, kombinerat med en sikt för att plocka upp eventuella dyrgripar. Ta dina verktyg till närmsta grunda bäck eller å för att prova lyckan. Då guld är tyngre än andra mineraler så är det bra att komma så nära botten som möjligt och leta under stenar samt i sprickor i grunden. För den mer avancerade guldgrävaren, som funnit ett mineralrikt område, så kan man förvärva sig ensamma rättigheter att utforska eller borra i det området. Detta kallas för inmutningsrätt. Allemansrätten i Sverige ger nästintill obegränsade möjligheter till utforskning, så guldgrävning i detta landet bli lika stort som vid guldruschen i Klondike 1898. Då det finns få aktuella guldgrävare i Sverige så är möjligheterna stora att finna nya fynd. Man kan även finna nya tillgångar på de ställen som redan är utmärkta på så kallade guldkartor.

Allt är guld som glimmar

Förutom möjligheten att hitta guld och vacker natur så bär denna aktiviteten med sig många fördelar och ibland överraskningar. Flera guldgrävare har vid tillfällen även stött på andra mineraler såsom kvarts, malm och olika kristaller. Vid upptäckten av såna mineralblock bör man vidare utforska området för chansen att finna blandade ådror eller rent av gruvor av dyrbarheter, även innefattande guld.

Allt är guld som glimmar

Är man fortfarande osäker på hur man exakt ska gå tillväga för att bli den bästa guldgrävaren så finns det lättillgängliga kurser för den framtida guldvaskaren eller guldgrävaren. Här lär man sig allt från att hantera en vaskpanna, hur man hanterar olika kartor och hur man bäst använder olika stenkrossar såsom geologhammare. Inom loppet av några dagar så kan man ta med sig sina nya erfarenheter, några vänner och kläder efter väder för att bege sig ut på ett äventyr med oanade möjligheter som kan ge stor avkastning. Priset på guld har ökat kontinuerligt över loppet på tio år och chanserna är att ökningen kommer att hålla i sig. Värdet på 30 grams guld av 24 karat ligger just nu cirka på 300 kr per gram.

Det finns många handlare att vända sig till efter att man har funnit det man letat efter. Så länge som handlaren innehar ett tillstånd från polisen till att handla med guld så finns det gott om alternativ inom och utom Sverige. Sidor som Tradera, Guldbrev eller Tavex är lättillgängliga alternativ för de som vill omvandla sina fynd till rena kronor.  Även Ebay har flera legitimerade köpare om man vill värdera sitt guld utom Sverige.

Relaterade Inlägg