Utrustning för guldgrävare

Utrustning för guldgrävare

En av de största guldklimparna som hittats grävdes upp i Australien med en imponerande storlek av 285 kilo, 214 kg av dessa var rent guld. Det är en enormt stor guldklimp och förmodligen svårt för gemene man att ta in. Det är förmodligen en hel del som sitter hemma och önskar att man i alla fall kunde hitta minst en stor guldklimp. Men det är förmodligen lika många som sitter hemma och inte riktigt vet hur eller vart man ska börja leta. Det finns omkring 100 000 ton guld i omlopp idag vilket är relativt litet när man inser att det faktiskt finns omkring 21 000 000 000 000 ton guld i världen. Det finns alltså mycket guld kvar att hitta för den som vet hur man gör.

Sverige har bra geologiska förutsättningar för att det ska finnas mycket guld och jämförelser med både Alaska och med Kalifornien har gjorts när det kommer till guldmängder. Dock så är intresset för att gräva efter guld i Sverige mycket mindre än vad det faktiskt är i till exempel i USA och därför har vi heller inte upplevt samma guldrush som ovanstående orter. I dagsläget finns också många resor till bland annat Kanada och kanske lite otippat Finland för att att leta guld.

Det har hittills hittats ungefär 200 ton med guld i hela avlånga Sverige. Praktiskt taget alla guldfynd i Sverige har varit ifrån gruvor och det också i just gruvor man har fokuserat på att leta. Det är dock många forskare som är eniga om att det finns en mängd med outforskad yta för guld letandet, nämligen i våra vattendrag. Det har därför numera gjorts vaskprover i försök för att hitta själva moderåran och intresset för att börja vaska guld i våra vattendrag har ökat i och med detta.

Guldvaskning i Ädelfors

Småländska Ädelfors är en av de allra kändaste orterna i Sverige som erbjuder professionell guldvaskning.  Här finns över 290 års erfarenhet av att vaska guld och 10 000 tals guldvaskare har besökt platsen i hopp om att hitta den där riktigt stora guldklimpen. På Ädelfors arbetar också riktigt erfarna guldgrävare och en entrebiljett till Ädelfors ger dig en garanti på att du faktiskt hittar guld, det är på riktigt och allt du hittar, får du faktiskt ta med dig hem.

Utrustning

Utrustning

Vad behöver man då egentligen för att hitta det åtråvärda guldet? Förutom en metalldetektor så finns det mängder med utrustning man kan ha nytta av, några lite mer nödvändiga medan andra är mer ett litet plus. Vaskpanna, sikt, lupp, pipetter och plasttub brukar räknas som bland det nödvändigaste, medan utrustning medan man faktiskt klarar av att klara sig utan kan bland annat vara en pump och exempelvis tensidmedel. Vaskpannan som ser ut som en djup tallrik är förmodligen det allra viktigaste bland guldgrävarens utrustning och genom att sänka ned pannan i vattnet filtrerar du därefter sand och andra partiklar och kvar blir om du har tur en glimrande sten.

Relaterade Inlägg