Olika guldtyper

Olika guldtyper

Gull, guldmynt och rikedom, kärt barn har många namn och många olika betydelser. Och kärt kan man väl säga att guld är? Många drömmer om att hitta guld, man investerar i guld, man sparar och man kan också betala i guld. Som betalningsmedel är guld ett av de absolut äldsta betalningsmedlen i världen och användes redan som valuta under bronsåldern. På den tiden användes främst guldsmycken som betalning men under historiens gång så utvecklades guldmyntet vilket också finns kvar idag som betalningsmedel, dock är de som rent betalningsmedel numera inte så ofta eller vanligt förekommande.

Guld är ett grundämne och är också en ädel metall.  Den kemiska benämningen är Au och den smälter först vid otroliga 1064 grader och kokar vid 2856 grader så det är ett mycket hållbart material. Trots att det är hållbart så är det en mycket smidig metall och guld kan bland annat dras ut och tillexempel valsas ut till en extremt tunn plåt. Som metall är också guld en av de allra tyngsta metallerna och är nästan exakt dubbelt så tungt som metallen bly vägt i densitet.

Karat- vad är det?

Karat står för renhet. Det finns många olika sorters guld där 24 karat kanske är något som de flesta svenskar känner till möjligen på grund av Harald Treutigers succé Tv program ”24 karat” under 90 talet. Finns benämningen 24 karat på guldet innebär det att tackan eller smycket är 100% rent guld. En annan benämning på 24 karat guldet är ”finguld” vilket ofta är det guldet vi ser när vi ser en stor guldtacka. Är guldet däremot under 9 karat räknas det inte som guld och får därför heller inte säljas under benämningen guld i Sverige.

Färgat guld

Det finns framförallt tre färger som är allra vanligast när det kommer till guld och dessa är rosa, vit och gul färg. Man uppnår färgerna genom att man blandar metaller med rent guld. Genom att det rena guldet blandas med bland annat palladium eller med platina så antar guldet en vitare ton, något att tänka på här är att guldet blir ömtåligare och att smycket lätt blir repat så det gäller att ta hand om sina smycken om man väljer vitguld.

Färgat guld

Den gula färgen på smycken är såklart den allra vanligaste och här finns omkring 75% rent guld och resterande i metall. Det gula guldet är väldigt hållbart och slittåligt en annan fördel är att den heller inte rostar. Tidigare kunde vi ofta se traditionella vigselringar vara gjorda i gult guld medan både vitguld och roseguld numera börjar bli allt vanligare.

Sist men inte minst så har vi roseguldet. Som vigselringar var roseguld mycket populära under 20 talet, men roseguldet har gjort en ordentlig uppstickare och är numera en mycket vanlig guldsort att använda. För att få den typiska rosafärgen blandas ofta 75% guld tillsammans med koppar. I regel kan man blanda guld med olika metallsammansättningar och därmed få fram alla olika färger bland andra grön, vit och även röd.

Relaterade Inlägg