Olika guldfärger

Olika guldfärger

Om någon nämner ordet eller färgen guld så tänker man oftast på den gulaktiga guldfärgen. Det är nog inte ofta man tänker att guld kommer i flera olika nyanser, flera olika guldfärger. Vad som gör guld just till guld är inte den gulaktiga färgen som många kan tro. Guld har den kemiska beteckningen AU, väger 19,3 g/cm³ och smälter vid 1064 °C. Vid tillverkning av bland annat smycket blandas guldet med andra olika metaller för att inte vara lika skör, eller för att få en annan nyans.

Gult guld

Gult guld framställer man genom att blanda 75% guld med vanligtvis 12.5% silver och 12.5% koppar. För att få en ännu gulare nyans blandas det med mer silver än koppar, men det vanligaste i många länder är att man fördelar koppar och silver jämt.

Rött och rosa guld

Rött guld får man till genom att blanda guldet med koppar och en liten andel silver, ju mer koppar desto rödare färg. Rosa guld är en variant av rött guld där man blandar i mer av silvret för att få en färg som liknar rent guld mer. Det vanligaste i Sverige är 75% guld, 8% silver och 17% koppar och internationellt blandas det med 75% guld, 2-5% silver och resten koppar. För att få en ännu starkare rosa färg kan man blanda med aluminium istället för silver.

Grönt guld

För att få fram grönt guld används bara guld och silver. Grönt guld kan även förekomma naturligt och kallas då för elektrum. Vanligtvis ligger silverhalten på 20-25% och resten guld. För att få en ännu grönare nyans på guldet man kan blanda 75% guld, 23% silver och 2% kadmium men denna blandning kan medföra hälsorisker.

Vitt guld

Vitt guld kan enkelt misstas för silver, då de har ungefär samma nyans. Man framställer vitt guld genom att blanda 75% guld med nickel eller palladium, men även ibland med platina, silver och koppar. I Sverige är det inte vanligt att nickel fortfarande används på grund av allergi och istället används palladium som är dyrare och ger en mer gråaktig nyans än nickel som har mer gulaktig nyans.

Blått guld

Blått guld är inte alls lika vanligt i Sverige idag som det var på 1800-talet. För att få den blåa nyansen blandas 46% guld med 54% indium, dock är detta guldet skört och kan lätt splittras och därför använder man istället 75% guld, 24.4% järn och 0.6% nickel som sedan oxideras vid 450-600 °C för att få fram den blåa nyansen.

Lila guld – purpur guld

För att få fram lila guld så räcker det inte med legering som vid framställning av de andra guldfärgerna. För att få fram lila guld krävs en intermetallisk förening med 79% guld och 21% aluminium. Lila guld är precis som det blåa guldet utan oxidering väldigt skört och kan enkelt splittras om det blir utsatt för våld.

Mer om guld

Vill man lära sig mer om guld, dels att ta reda på hur man vet om guldet är äkta eller inte samt hur man tar hand om sitt guld på bästa sätt finns en sida att läsa här.

Mer om guld
Mer om guld

Relaterade Inlägg