Guldgrävare förr och nu

Guldgrävare förr och nu

Ädelmetallen guld har fascinerat människor i århundranden. Egyptierna smyckade allt med guld för att vara värdiga inför deras gudar. Guld har sedan dess ansetts vara mycket värdefullt och är det fortfarande. Därför har människor gjort allt för att hitta guld på olika sätt. De har till och med gått in i döden efter sitt sökande på guld. Guld används som betalningsmedel, till tillverkning av smycken, elektronik och för tandvård, bara för att nämna några användningsområden. Detta på grund av guldet egenskaper då det exempelvis är resistent mot beläggande korrosion.

Guldgrävare förr

Till en början så grävdes guld fram ur gruvor och då fick gruvarbetare hacka fram i berget för att hitta guldådror, så att det kunde framställas guld. Detta börjades göras redan på 400-talet i Rom och sedan slog guldgrävare eran till ordentligt när guldrushen slog till i Kalifornien under mitten av 1800-talet, som fick många svenskar vallfärda till USA för att bli rika. Guldrushen till Klondike, Kanada, i slutet runt 1898 skapade den största folkförflyttningen av guldgrävare i historien, samt i Alaska har också hittats mycket guld. På den tiden var det hackor och vaskning av guld som gällde för att hitta guldet som fanns i marken. Det typiska just för guldrushen var myten om att det var enkelt att bli, vilket några blev och att det fanns guld att hitta för alla.

Guldgrävare nu

Guldgrävare nu

Fortfarande finns det guldgrävare som mutar in land för att hitta guld. Principen är densamma som förr att hacka i berg och sedan vaska fram guldet. Nu för tiden har guldgrävarna andra hjälpmedel att ta till, då de använder dynamit, stora maskiner som hackar sönder malmen och har stora kar som den söndermalda malmen vaskas genom. Mängden av guld är stor, vilket gör att det lönar sig att gräva efter guld.

Hitta guld i Sverige

Det går faktiskt att hitta guld i Sverige och göra som man gjorde förr genom att vaska fram guldet med en vaskpanna i landets åar och bäckar som inte är alltför djup eller strid. Oftast så samlas guldet i en kurvas insida eller bakom stora stenar, vilket beror på att guld väger mer än andra mineraler som gör att det sjunker till botten. Guldet hittas också i gamla vattendrag som numera kan vara är ett berg efter miljontals års förändringar i naturen.

Det är faktiskt så att det går att hitta guld nästan vart som helst i världen. Skillnaden är att guldet samlas på varierande sätt. Problemet är att det är lätt att bli lurad och tro att allt man hittar är guld, men själva verket är det pyrit, sulfat, glimmer eller liknande man har hittat. Dessa metallglänsande mineraler kallas för kattguld.

Boliden producerar guld

Boliden är ett stort gruvbolag i Sverige som gräver ut allt från zink och koppar, till silver och guld ur den svenska berggrunden. De producerar cirka 18 000 kilo guld per år, varav 5 000 kilo kommer från elektronikskrot som har blivit återvunnit. Resterande av guldet kommer från externa och egna gruvor. Guldet skickas sedan vidare till smältverk och blir granuler och guldtackor i rent guld. Därefter sälja guldet vidare till industribranschen, finansiella sektorn och smyckeindustrin.

Relaterade Inlägg