Därför är guldet så värdefullt

Därför är guldet så värdefullt

I tusentals år har guld varit en symbol för bekräftelse av social status, ekonomisk situation och makt. De första dekorativa föremålen har daterats i mer än 6000 år, men i 1500 f.Kr. började guldet användas istället för växlingsvalutan. På jakt efter guld hade de stora erövrarna i Spanien och andra europeiska länder, som segrade med upptäckten av södra och Nordamerika, åkt och vandrat mellan många olika länder. Den högsta fascineringen för guld är främst motiverad av den estetiska kvalitén hos denna ädelmetall. Briljans, färg och formbarhet gör den oemotståndlig , även symbolen för det kemiska elementet, AU, översätts till “ljus gryning”. Nya vetenskapliga upptäckter bekräftar bara värdet av detta material som utöver naturlig skönhet och glans även är fylld med egentliga symboler och egenskaper som gör den till den främsta av alla ädelmetaller.

Reflektion, densitet, rostmotstånd, korrosion och oxidation är de grundläggande egenskaperna som gör guld till en särskilt värdefull och evig metall. De estetiska egenskaperna i kombination med de funktionella gulden ger det unika värdet och ytterligare ekonomisk tillväxt, med tanke på svårigheten vid extraktionsprocessen. Guld kan alltså hittas i olika gruvor världen över men också i havsvatten som endast nyligen har blivit en utvinningskälla. Processen av att hitta guld kan dock vara extremt dyrt så det är ingen överraskning att priset per gram guld fortsätter att växa och att värdet av denna metall uppskattas. Betydelsen av denna ädelmetall förstärks också av att många regeringar och nationella banker i världen håller på att behålla guldreserver i sina kassarier. Guld kan användas till olika smycken så som halsband, armband och ringar men det kan även användas för något av högre värde. Här kan man tänka på alla kungligheter som inom åren har haft olika tunga smycken helt tillverkade av guld, så som kronor. I Sverige finns det gott om guld och än har inte allt hittats. En bra informerade sida om guldprocessen i Sverige är Sveriges Ekologiska Undersökning. Det finns även väldigt många svenska guld affärer där all sorters smycken och ting kan hittas.

Att investera i guld

Att investera i guld

När det gäller investeringar är det bra att veta att tillsammans med andra ädelmetaller är guld ett investeringsalternativ för både erfarna investerare och nybörjare. För närvarande finns ett brett utbud av tillgängliga alternativ, skräddarsydda för dem som har finansiella mål som kortfristiga placeringar och för dem vars finansiella mål placeras på lång sikt. Även om guld anses vara en ganska säker investering är det inte helt utan risk. Graden av risk tenderar att bero på hur personliga medel investeras.

Fonder som används för att köpa aktier i ett guldgruvbolag, till exempel, kommer generellt att ha en väsentligt högre risk än de pengar som används för att köpa guldkulor. Guld som investeringsverktyg uppfyller båda målen, men innan det fattas ett beslut om detta är det användbart och välkänt att veta fördelarna och nackdelarna, med andra ord fördelarna och nackdelarna med guldinvesteringar. Vissa människor köper guldminor, andra guldkulor och andra handlar på börsen. Utöver dessa finns det även andra gyllene investeringsmetoder tillgängliga online. Sådan mångfald kan vara mycket fördelaktig för en investerare, eftersom man kan undersöka och följa utvecklingen, men samtidigt kan man undvika att lägga alla sina pengar till en enda investering.

Relaterade Inlägg