Att investera i guld

Att investera i guld

Idag har det blivit väldigt populärt att investera i guld. Men hur går man egentligen till väga, och vilka fördelar finns det med den här typen av investeringar? Det ska vi kika närmare på i den här artikeln.

Varför många väljer att investera i guld

Anledningen till att många investerar i guld beror på att det finns en hel del fördelar med det. Till exempel är det en valuta som håller sitt värde bra, även under dåliga tider. Guldet har faktiskt aldrig någonsin tappat så mycket värde att det hamnat på noll, till skillnad från exempelvis aktier. Därför ser många guldet som en typ av försäkring för framtiden. Många väljer också att investera i guld för att sprida riskerna i det egna sparandet. Det finns dock vissa saker man bör tänka på när det kommer till investering av guld. Det ger ingen direkt avkastning att tala om, en guldtacka håller samma värde oavsett om det har gått 5 år eller 25 år. Dessutom behöver man förvara fysiskt guld som mynt eller guldtackor på ett säkert sätt. Att ha det liggandes hemma är alldeles för riskabelt och ett bankfack eller värdeskåp kostar en slant att köpa.

Hur går man till väga för att investera i guld

För den som är intresserad av att investera i guld finns det flera sätt att göra det på. Om man vill handla fysiskt guld så finns det gott om företag som säljer guldtackor, mynt och liknande till bra priser. När det gäller fysiskt guld är det dock väldigt viktigt att man handlar från pålitliga försäljare. Välj gärna auktoriserade företag istället för att handla genom privatpersoner, det minimerar risken för att bli lurad. Det går också att investera i guld genom att handla via specialinriktade mäklare. Då köper man guldet fysiskt, men lagringen sker hos företaget man handlar genom. Det är smidigt eftersom man slipper fundera på förvaring och undviker även vissa andra kostnader som annars skulle uppstå när man köper fysiskt guld. Det finns dock nackdelar med det sättet. För den som inte vill handla så mycket guld kostar det en hel del. Dessutom krävs det också viss administrering. Ett annat sätt att investera i guld är att köpa aktier i guldföretag. Då har man dessutom möjlighet att nå en hög avkastning, men det innebär också större risker. Om man vill undvika de största riskerna som är förknippade med aktier kan man istället välja att satsa på fonder. Fonder är ett smidigt sätt att investera i guld och dessutom är det också är lätt att sälja, vilket kan vara en stor fördel.

Saker att tänka på

samla all information du kan

När man bestämmer sig för att investera i guld finns det vissa saker man bör fundera över. Vad har man för mål med sitt sparande? Det kan vara en avgörande faktor för vilken mängd och form av guld man bör investera i. Som nybörjare kan det vara klokt att samla på sig mycket kunskap innan man beslutar sig för vilken typ av investering man ska göra. Tack vare internet finns det idag ett stort antal webbsidor där man kan hitta information och råd om guldinvesteringar från människor som väl insatta i branschen.

Relaterade Inlägg